Μαθήματα – Δραστηριότητες

Παραδοσιακοί Χοροί

Ο παραδοσιακός χορός δεν είναι μόνο χορός για έναν άνθρωπο. Ο παραδοσιακός χορός (περισσότερο από όλα τα άλλα είδη χορού), μας μαθαίνει τι είναι αυτό που χορεύουμε. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε συλλογικά κι αναπτύσσουμε μέσα του την αίσθηση της ισότητας και του δικαίου. Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν την αντίληψη της αρμονίας και του ωραίου. Ο παραδοσιακός χορός δεν ασκεί απλώς το σώμα, αλλά παρέχει σωστή στάση σώματος και παράστημα. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική υγεία. Είναι εξωστρεφείς, δίνουν χαρά και, κυρίως, διδάσκουν την περηφάνια. Βοηθούν στην αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής παράδοσης και γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Σύλλογος Αλατσατιανών τρέφει βαθιά αγάπη στις ρίζες μας, από Κρήτη μέχρι Θράκη και από Μικρά Ασία μέχρι τα νησιά του Ιονίου. Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και σας προσκαλούμε και φέτος στο ταξίδι του πολιτισμού, με όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19. Ας χορέψουμε!!!

Επιμέλεια: Κουρεπίνης Τάσος

Μικροί Λαογράφοι

Ο πλούτος του λαϊκού πολιτισμού της Ελλάδας είναι μεγάλος, ποικιλόμορφος και βαθιά ποιητικός. Στην δράση ¨Μικροί Λαογράφοι¨ προσεγγίζουμε τον θησαυρό αυτό με παιχνίδι και φαντασία – διαθεματικά, σε πολλά πεδία ανάπτυξης, όπως:

  • Λαϊκή λογοτεχνία
  • Λαϊκή τέχνη
  • Ήθη και έθιμα
  • Μουσική
  • Χορός
  • Ενδυμασία
  • Κουζίνα

Το λαογραφικό μας ταξίδι πορεύεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη! Οι “ταξιδιωτικές εντυπώσεις” των μικρών λαογράφων προβάλουν απολαυστικότατες και ωφέλιμες στην δόμηση και αναγνώριση της ελληνικής ταυτότητας, ενώ ο σεβασμός στις παραδόσεις του κόσμου προκύπτει πηγαία στις συνειδήσεις τους. Παίζουμε και μαθαίνουμε αβίαστα και δημιουργικά! Διάρκεια: 60′ Τμήματα: ενιαία, όλων των ηλικιών

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ορφανουδακη, Παιδαγωγός

Μαθήματα Μουσικής

Λαϊκής και Παραδοσιακής! Για αρχάριους και προχωρημένους!

Μαθήματα θεωρίας της μουσικής: Οι σπουδαστές μαθαίνουν να διαβάζουν , να γράφουν και να ακούν τη μουσική. Εξειδικευμένα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής θεωρίας: Οι σπουδαστές μαθαίνουν τους δρομους (κλίμακες) της παράδοσιακής μουσικής, τις εναλλαγές και τις ίδιαιτερότητες που ο καθέναςς τους φέρει, με άμεση αναφορά στο pετερτόριο και τον αυτοσχεδιασμό.

Μαθήματα μπουζουκιού (τρίχορδου- τετράχορδου), τζουρά και μπαγλαμά για αρχάριους και προχωρημένους: Ο κάθε σπουδαστής ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδής το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του: Από τις βασικές αρχές, τεχνικής του κάθε οργάνου μέχρι την εκμάθηση ουγχρονου σολιστικού ρεπερτορίου και τεχνικών αυτοσχεδιασμού.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810 231933, 6953020916 και στο e-mail alatsatagr@gmail.com