Μαθήματα – Δραστηριότητες

Ολιγομελή τμήματα

Λαμβάνονται μέτρα προστασίας
για COVID-19

Παραδοσιακοί Χοροί

Ο παραδοσιακός χορός δεν είναι μόνο χορός για έναν άνθρωπο. Ο παραδοσιακός χορός (περισσότερο από όλα τα άλλα είδη χορού), μας μαθαίνει τι είναι αυτό που χορεύουμε. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε συλλογικά κι αναπτύσσουμε μέσα του την αίσθηση της ισότητας και του δικαίου. Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν την αντίληψη της αρμονίας και του ωραίου. Ο παραδοσιακός χορός δεν ασκεί απλώς το σώμα, αλλά παρέχει σωστή στάση σώματος και παράστημα. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική υγεία. Είναι εξωστρεφείς, δίνουν χαρά και, κυρίως, διδάσκουν την περηφάνια. Βοηθούν στην αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής παράδοσης και γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Σύλλογος Αλατσατιανών τρέφει βαθιά αγάπη στις ρίζες μας, από Κρήτη μέχρι Θράκη και από Μικρά Ασία μέχρι τα νησιά του Ιονίου. Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και σας προσκαλούμε και φέτος στο ταξίδι του πολιτισμού, με όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19. Ας χορέψουμε!!!

Επιμέλεια: Κουρεπίνης Τάσος

Μικροί Λαογράφοι

Μα μπορεί μια δράση Λαογραφίας να αφορά τα παιδιά σήμερα; Μα, φυσικά! Και τα οφέλη της; Πολλά! Μακριά από παρελθοντολαγνείες και εθνικισμούς, τα παιδιά γνωρίζουν τον λαϊκό πολιτισμό σε όλες του τις εκφράσεις με ένα λαογραφικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Ο “παραδοσιακός” άνθρωπος βίωνε τον κόσμο συναισθηματικά, μυθικά σχεδόν και τέτοια είναι και η αυθόρμητη προσέγγιση των παιδιών σε ότι τα περιβάλλει. Βαθειά ποιητικός ο λαϊκός πολιτισμός και τα παράγωγά του!

Στην παιδαγωγική δράση “Μικροί Λαογράφοι” μαθαίνουμε παίζοντας και συγκινούμαστε προβληματιζόμενοι για το χθες και το σήμερα! – Με δραματοποιήσεις εθίμων – Με εικαστικά εργαστήρια λαϊκής τέχνης, – Με παιχνίδια λόγου (σε παροιμίες, αινίγματα, ντοπιολαλιές, τραγούδια κ.α) – Με στοιχεία μουσειακής αγωγής (ερχόμαστε σε επαφή με φορεσιές, παραδοσιακά μουσικά όργανα κ.α) – Με παιχνίδια μαγειρικής ή/και ζαχαροπλαστικής (γνωρίζουμε τις διάσημες συνταγές του κάθε τόπου) – Με πολύ- πολύ παιχνίδι!

Διάρκεια: 60′ Κάθε Πέμπτη, στις 5-6.

Πού; Στην υπέροχη αίθουσα του συλλόγου Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου, Γ. Μαστρακούλη 13 στα Νέα Αλάτσατα Ηράκλειο!

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ορφανουδακη, Παιδαγωγός

Μαθήματα Μουσικής

Λαϊκής και Παραδοσιακής! Για αρχάριους και προχωρημένους!

Μαθήματα θεωρίας της μουσικής: Οι σπουδαστές μαθαίνουν να διαβάζουν , να γράφουν και να ακούν τη μουσική. Εξειδικευμένα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής θεωρίας: Οι σπουδαστές μαθαίνουν τους δρομους (κλίμακες) της παράδοσιακής μουσικής, τις εναλλαγές και τις ίδιαιτερότητες που ο καθέναςς τους φέρει, με άμεση αναφορά στο pετερτόριο και τον αυτοσχεδιασμό.

Μαθήματα μπουζουκιού (τρίχορδου- τετράχορδου), τζουρά και μπαγλαμά για αρχάριους και προχωρημένους: Ο κάθε σπουδαστής ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδής το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του: Από τις βασικές αρχές, τεχνικής του κάθε οργάνου μέχρι την εκμάθηση ουγχρονου σολιστικού ρεπερτορίου και τεχνικών αυτοσχεδιασμού.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

μουσική παράσταση

Χορωδία

Η «Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών», ιδρύθηκε το 1986 και λειτουργεί έως σήμερα με αυτή την ονομασία. Πρόκειται για μια χορωδία ενηλίκων, στης οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβάνονται τραγούδια παραδοσιακά, τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και από τον ελληνικό χώρο. Η χορωδία, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της να δίδει συναυλίες σε μεμονωμένες μουσικές εκδηλώσεις του Συλλόγου και άλλων φορέων αλλά και να συμμετάσχει σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της Κρήτης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στη Σκύρο τον Ιούνιο του 2002, στην οποία πλαισίωσε εκδήλωση της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο Φεστιβάλ Διεθνούς Παραδοσιακής Μουσικής στην Καρδίτσα το έτος 2004, στο οποίο η χορωδία απέσπασε και διάκριση.
Εκτός του ελλαδικού χώρου, η χορωδία έδωσε συναυλίες στην Κων/πολη το 2002, καλεσμένη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Ζωγράφειου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στη Σμύρνη αλλά και στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Από το 2004 κυκλοφορεί και το cd της χορωδίας με τίτλο: «Φύσα αεράκι της Μικρασίας», ταξιδεύοντας μοναδικά τους ακροατές του στις αλησμόνητες πατρίδες. Επίσης το 2019 κυκλοφόρησε το νέο cd της σε συνεργασία με τη χορωδία Μαλίων με τίτλο «Αναζητώντας το Στάθη Μάστορα».
Το έτος 1998 ιδρύθηκε και παιδική χορωδία με σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική από τα πρώτα τους βήματα. Η παιδική χορωδία περιλαμβάνει στο ρεπερτόριο της παραδοσιακό τραγούδι. Μετά από κάποια χρόνια αδράνειας εφέτος όπως και πέρυσι επαναλειτουργεί παιδική – νεανική χορωδία.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, τις χορωδίες διηύθυναν αντίστοιχα, οι μουσικοί – μαέστροι κ.κ. Μίνως Σωμαράκης και Ανδρέας Γιακουμάκης ενώ από τα μέσα του 2011 έως και σήμερα ο κ. Νίκος Αντωνακάκης.

Επιμέλεια: Αντωνακάκης Νίκος

Μικροί Χορευτάδες

~ Μαθαίνουμε τα ζάλα (τα βήματα) των χορών της Κρήτης απ’ άκρη σ’άκρη. Διαδεδομένοι και ξεχασμένοι χοροί δίνουν φτερά στα πόδια μας! Ασχολούμαστε με τους σκοπούς, τις φιγούρες και το ύφος του καθενός. Αλλιώς χορεύουνε στην Κίσσαμο κι αλλιώς στο Λασίθι! Το χορευτικό μας ταξίδι συνεχίζεται με χορούς από την Μικρά Ασία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μικροί Χορευτάδες, ελάτε στην παρέα μας!

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ορφανουδάκη

μέλη θεατρικής ομάδας

Εργαστήρι Θεάτρου

Η ομάδα μαθαίνει βασικές αρχές υποκριτικής και ορθοφωνίας μέσα από τη προετοιμασία για την επόμενη θεατρική παράσταση του συλλόγου μας. Η Θεατρική ομάδα του συλλόγου, μετά από πολυετή αδράνεια, τη θεατρική περίοδο 2016-2017 ανέβασε την επιτυχημένη παράσταση «Το Χρονικό του ΄22», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Κώστα Αρβανιτάκη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή.
Από το 2018 μέχρι σήμερα την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα αναλαμβάνει ως εμψυχωτής- σκηνοθέτης ο ηθοποιός Τάσος Καϊσαρλής. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του συλλόγου παρουσιάζει την Θεατρική περίοδο 2019 με μεγάλη επιτυχία στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου τη κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Δεν Είμαι Εγώ»,
ενώ τη θεατρική περίοδο 2021 παρουσιάζει, επίσης με μεγάλη επιτυχία στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις τη κωμωδία της Μαρίας Κίτρα «Στην Υγειά του Μακαρίτη».

Επιμέλεια: Τάσος Καϊσαρλής, Ηθοποιός

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810 231933, 6953020916 και στο e-mail alatsatagr@gmail.com