Μαθήματα – Δραστηριότητες

Ολιγομελή τμήματα

Λαμβάνονται μέτρα προστασίας
για COVID-19

Παραδοσιακοί Χοροί

Ο παραδοσιακός χορός δεν είναι μόνο χορός για έναν άνθρωπο. Ο παραδοσιακός χορός (περισσότερο από όλα τα άλλα είδη χορού), μας μαθαίνει τι είναι αυτό που χορεύουμε. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε συλλογικά κι αναπτύσσουμε μέσα του την αίσθηση της ισότητας και του δικαίου. Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν την αντίληψη της αρμονίας και του ωραίου. Ο παραδοσιακός χορός δεν ασκεί απλώς το σώμα, αλλά παρέχει σωστή στάση σώματος και παράστημα. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική υγεία. Είναι εξωστρεφείς, δίνουν χαρά και, κυρίως, διδάσκουν την περηφάνια. Βοηθούν στην αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής παράδοσης και γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Σύλλογος Αλατσατιανών τρέφει βαθιά αγάπη στις ρίζες μας, από Κρήτη μέχρι Θράκη και από Μικρά Ασία μέχρι τα νησιά του Ιονίου. Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και σας προσκαλούμε και φέτος στο ταξίδι του πολιτισμού, με όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19. Ας χορέψουμε!!!

Επιμέλεια: Κουρεπίνης Τάσος

Μικροί Λαογράφοι

Ο πλούτος του λαϊκού πολιτισμού της Ελλάδας είναι μεγάλος, ποικιλόμορφος και βαθιά ποιητικός. Στην δράση ¨Μικροί Λαογράφοι¨ προσεγγίζουμε τον θησαυρό αυτό με παιχνίδι και φαντασία – διαθεματικά, σε πολλά πεδία ανάπτυξης, όπως:

  • Λαϊκή λογοτεχνία
  • Λαϊκή τέχνη
  • Ήθη και έθιμα
  • Μουσική
  • Χορός
  • Ενδυμασία
  • Κουζίνα

Το λαογραφικό μας ταξίδι πορεύεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη! Οι “ταξιδιωτικές εντυπώσεις” των μικρών λαογράφων προβάλουν απολαυστικότατες και ωφέλιμες στην δόμηση και αναγνώριση της ελληνικής ταυτότητας, ενώ ο σεβασμός στις παραδόσεις του κόσμου προκύπτει πηγαία στις συνειδήσεις τους. Παίζουμε και μαθαίνουμε αβίαστα και δημιουργικά! Διάρκεια: 60′ Τμήματα: ενιαία, όλων των ηλικιών

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ορφανουδακη, Παιδαγωγός

Μαθήματα Μουσικής

Λαϊκής και Παραδοσιακής! Για αρχάριους και προχωρημένους!

Μαθήματα θεωρίας της μουσικής: Οι σπουδαστές μαθαίνουν να διαβάζουν , να γράφουν και να ακούν τη μουσική. Εξειδικευμένα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής θεωρίας: Οι σπουδαστές μαθαίνουν τους δρομους (κλίμακες) της παράδοσιακής μουσικής, τις εναλλαγές και τις ίδιαιτερότητες που ο καθέναςς τους φέρει, με άμεση αναφορά στο pετερτόριο και τον αυτοσχεδιασμό.

Μαθήματα μπουζουκιού (τρίχορδου- τετράχορδου), τζουρά και μπαγλαμά για αρχάριους και προχωρημένους: Ο κάθε σπουδαστής ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδής το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του: Από τις βασικές αρχές, τεχνικής του κάθε οργάνου μέχρι την εκμάθηση ουγχρονου σολιστικού ρεπερτορίου και τεχνικών αυτοσχεδιασμού.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

μουσική παράσταση
μέλη της χορωδίας

Χορωδία

“Το χορωδιακό τραγούδι μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά, ίσως αποτελέσει το αντίδοτο στην ψυχική κατάπτωση. Η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν καλά, ενώ το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί θετικά από το τραγούδι.” Δρ. Ίαν Λιούις

Η χορωδία του Συλλόγου ιδρύθηκε το 1985. Ερμηνεύει παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια καθώς και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη. Επίσης έχει δώσει συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Μικρά Ασία. Από το 2004 κυκλοφορεί και το CD με τίτλο: “Φύσα αεράκι της Μικρασίας”, ταξιδεύοντας μοναδικά τους ακροατές του στις αλησμόνητες πατρίδες.

Επιμέλεια: Καϊσαρλής Τάσος

Εργαστήρι Θεάτρου

“Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός στον τόπο μας.” Κάρολος Κουν

Σκοπός του εργαστηρίου μας είναι, να μεταδώσει τη λειτουργία της θεατρικής Τέχνης και Τεχνικής, μέσα από τη γνώση της μεθόδου της Υποκριτικής και να τη συνδέσει με την ετήσιο θεατρική παράσταση του συλλόγου. Μία μέρα τη βδομάδα θα γίνονται τα μαθήματα Υποκριτικής ενώ, μία ακόμα δεύτερη μέρα οι πρόβες για την προετοιμασία της θεατρικής παράστασης. Έτσι η θεατρική εκπαίδευση γίνεται θεατρική πράξη, δίνοντας στους συμμετέχοντες μία ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του θεάτρου.
Στο εργαστήριο διδάσκονται: Υποκριτική, Ορθοφωνία, Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία – Ανάλυση θεατρικού κειμένου.

Επιμέλεια: Αντώνης Διαμαντής, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης

μέλη θεατρικής ομάδας
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810 231933, 6953020916 και στο e-mail alatsatagr@gmail.com